2010. február 21., vasárnap

10 éves a Dokk - 1. beszélgetés

2010-ben 10 éves lett a dokk.hu irodalmi kikötő. Ebből az alkalomból, a MASZRE támogatásával 12 alkalomból álló beszélgetős, felolvasós est-sorozatot indítunk.

AZ 1. BESZÉLGETÉS

január 21. csütörtök 18.00h Ráday Galéria (IX. ker. Ráday u 27.)
A 10 éves dokk.hu est-sorozatának nyitóbeszélgetése Székely Szabolccsal és Jónás Tamással
MI VOLT, MI LESZ? MIRE JÓ a dokk.hu ÉS MIRE NEM?


A dokk.hu 10 éve alatt nagyot változott az internetes irodalmi élet, egyesek szerint a legfőbb változás az, hogy "lett", kialakult, ami nem volt. Ma már érdemes olyasmiről beszélni, hogy internetes irodalom. Mások csupán internetes jelenlétről beszélnek, és nem látják, nem akarják látni a hagyományos módon írott, s közzétett irodalom és a közvetlenebb, kisebb késleltetésű interaktivitással járó és csábító internetes közötti különbséget. Megint mások azt hangsúlyozzák, hogy mindez nem különbség, hanem lehetőség, az ilyen felvetésben régi és új terep kiegészíti, táplálja egymást. S hogy a lényeg, a szöveg és a szöveggel szükségszerűen járó tartalom, üzenet, az adó és befogadó viszonya és jelentősége mit sem változott.
A dokk.hu 10 évének története talán botrányainak története: a harcok, szóváltások, viták és gyilkos indulatok mindennaposak a dokk.hu oldalain. Az "irodalmi kikötőnek" nevezett műhely indulásakor annyit vállalt, hogy szakmai fóruma lesz azoknak a gyakran elszigetelten alkotó, élő íróknak, akiket elsősorban a vers érdekel. Természetesen rögtön több lett ennél: a verseiket feltöltő szerzőket hamar és rendszeresen megtalálták olvasóik, és ma már, amikor mintegy 1800 szerző közel 18000 verse található a dokk.hu oldalain, nem elhanyagolható az oldal üzenetküldő funkciója sem: gyakran itt találják meg még a hagyományos, nyomtatott formában megjelenő lapok is ifjú, tehetséges szerzőiket, és mindennaposak a már neves, sikeres költőknek küldött olvasói dicséretek, fedések, üzenetek is.
S a dokk.hu közben és főleg kiképzőhelynek képzeli és szereti magát. A folyton változó szerkesztői gárda itt gyakorolja a szerkesztői élet feladatait, az addig "csak" verseket szerző fiatalok itt kalibrálják magukat szerkesztővé is, és a mindennapos figyelmük áldásos: a szerzők tanulnak tőlük vagy vitatkoznak velük, párbeszédek indulnak versszövegekről úgy és olyan szakmaisággal, amit máshol nagyon nehezen találhat meg az erre érzékeny vagy ezt igénylő író-, olvasóember.

A dokk.hu, reményei szerint, maradt mindeközben játék. Versenyek nélküli versotthon. A 12 fordulós beszélgető-sorozat most alkalmat kínál arra, hogy a népesnek mondható aktív virtuális közösség tagjai személyesen is találkozzanak, megvitassák, amit talán az internetes oldalon nehézkes vagy lehetetlen, olvassanak és beolvassanak egymásnak, és kérdezzék egymást egymásról, kínálják egymást egymásnak.

A MASZRE, a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzõk és Kiadók Reprográfiai Egyesülete támogatásával.

Az estről beszámoló olvasható az Irodalmi Jelen oldalán:


Mire jó a DOKK, az "irodalmi kikötő"?

2 megjegyzés:

  1. Köszi Tamás (gondolom, te voltál) a lehetőséget, hogy az is tájékozódhat az estekről, aki nem tud elmenni.
    Kis kritika: most a Bajtai-Tolvaj est első részét hallgattam meg.
    Nagyon rossz a hang. Lehetne ezen segíteni?
    Úgy értem a továbbiakban.

    VálaszTörlés
  2. a második és a harmadik estet telefonnal tudtuk csak felvenni, ezért az esetleg nem egészen jó hang. amint tudunk, segítünk rajta. úgy értem, a továbbiakban. :)
    a blog amúgy (ne hallgassuk el ezt sem) Gabi érdeme, munkája.

    VálaszTörlés